Fokus: Gudar och människor

Clash

Mohamed Diab | 97min | Egypten, Frankrike

  • År: 2016
  • Språk: Arabiska
  • Text: Engelsk
  • Nordisk Premiär

Av misstag stängs demonstranter från motsatta politiska och religiösa läger in i samma polispiket i Mohamed Diabs mästerliga thrillersuccé.

Året är 2013, Mursi har just störtats i en militärkupp och på gatorna strider muslimska brödraskapets supportrar mot militärlojala aktivister. I en polisbuss tvingas en brokig skara människor samarbeta i ett lastutrymme som framstår som ett samhälle i miniatyr. Sedan framgången med Kairo 678 (GFF 2012) har filmaren, bloggaren och aktivisten Mohamed Diab etablerat sig som en av Egyptens skarpaste politiska röster. Utan att själv välja sida fångar han i Clash nationens komplexa situation i en formsäker och kraftfull film som blivit en oväntad publiksuccé i Egypten.

- Jonas Holmberg

Visningar

tisdag 31 januari

17:30

399:
Stora Teatern
90SEK

onsdag 01 februari

12:30

459:
Roy
65SEK

måndag 06 februari

21:00

912:
Capitol
90SEK
  • Tillgänglig
  • Fåtal kvar
  • Slutsålt
Mohamed Diab

Regissör: Mohamed Diab

Mohamed Diab, f. 1978 i Egypten, är en prisbelönad och välkänd författare och regissör vars verk ofta kretsar kring akuta frågor om Egyptens samhälle. Efter revolutionen ville Diab göra en film om den. Det tog fyra år att utveckla [Eshtebak] ([Clash]) som började som en film om revolutionens uppkomst men som blev en film om revolutionens nedgång. [Eshtebak] ([Clash]), är hans andra långfilm och har valts som öppningsfilm i Un Certain Regard vid Cannes 2016.

[Cairo 678] släpptes i Egypten några veckor innan revolutionen 2011. Jag deltog i rörelsen och kände att ville göra en film om den. Men det har tagit fem åren att göra den och saker och ting har förändrats så snabbt att varje idé jag hade blev förlegad innan vi ens satte oss för att skriva. Först efter händelserna 2013 började min bror Khaled och jag att dryfta tanken bakom [Clash] – som han kom på. Vi bollade då idéer och tänkte att det här var det bästa sättet att tala om det som höll på att hända i Egypten. Sedan 2013 har konfliktparterna varit konstanta: de revolutionära, Muslimska brödraskapet och armén. Det enda relevanta ämne som vi kunde hitta är, ironiskt nog, revolutionens misslyckande.

Manusförfattare:
Khaled Diab, Mohamed Diab
Fotograf:
Ahmed Gabr
Klippare:
Ahmed Hafez
Musik:
Khaled Dagher
Medverkande:
Nelly Karim, Hani Adel, El Sebaii Mohamed, Ahmed Abdelhamid Hefny
Kontakt:
PYRAMIDE INTERNATIONAL, sales@pyramidefilms.com
Svensk distributör:
Scanbox Entertainment
Regissörens filmografi:
  • 2010 Kairo 678, Feature.
favorite_border
0

Snabbköp biljetter här!

Fyll i visningsnummer och antal.

Summa: 0:-