Musik nonstop

We are X

Stephen Kijak | 93min | Storbritannien, Japan, USA

  • År: 2016
  • Språk: Engelska, Japanska
  • Text: Engelsk
  • Nordisk Premiär

X Japan, världens största band inom Visual Kei, har sålt över trettio miljoner singlar och album. I den här storslagna, glammiga dokumentären får vi inblick i det kulturella fenomenet, vars idolstatus är utpräglad världen över.

Under åttiotalet bildade barndomsvännerna Yoshiki och Toshi bandet X. Ett power metal band med symfoniska element och sensationella scenshower, som snabbt fick genomslag i Japan men som splittrades efter femton års framgång. Genom filmen får vi ta del av X Japans tumulta och fascinerande historia, vilken präglats av såväl fysisk som psykisk ohälsa, och som i sin tur utlöste en epidemi av självmord bland fansen. Kulmen nås när bandet återförenats och står inför en konsert på Madison Square Garden.

- Anna Brobäck

Visningar

47
fredag 27 januari
21:45
Biopalatset 9
90:-
101
lördag 28 januari
15:30
Biopalatset 10
90:-
703
fredag 03 februari
22:00
Göta 2
90:-
904
söndag 05 februari
20:15
Biopalatset 10
90:-
  • Tillgänglig
  • Fåtal kvar
  • Slutsålt
Stephen Kijak

Regissör: Stephen Kijak

Kijaks meriter inbegriper den kritikerprisade BAFTA-nominerade långfilmsdokumentären [Scott Walker – 30 Century Man], den berömda kultdokumentären [Cinemania] och den platinumsäljande [Stones in Exile] (for The Rolling Stones och Passion Pictures). 2012 gick han samman med Passion Pictures igen i en dokumentär om den avlidne, store elbasslegenden Jaco Pastorius. Januari 2015 kom det världsomspännande evenemangsbiosläppet [Backstreet Boys: Show 'Em What You're Made Of].

Yoshiki, Toshl och jag har alla en sak i gemensamt: Första albumet vi någonsin köpte var KISS "Love Gun". Jag köpte mitt exemplar när jag var åtta år gammal. De är några år äldre än mig men inte många. Det var en bra gemensam grund att upptäcka eftersom jag aldrig hade hört X Japan innan jag började arbetet på det här projektet. Yoshiki och jag har en annan sak i gemensamt: Vi startade båda spela trummor ungefär samtidigt. Tyvärr slutade jag spela efter gymnasiet när han gick vidare för att bli en av dubbelkaggens bombastiska rockgudar. Vi var båda också starkt påverkade av musiken som kom från Storbritannien på 80-talet – alla barn till Bowie, new wave och goth. Men när jag upptäckte bebop började Yoshiki och Toshl lyssna på Iron Maiden. Resten är hårdrockshistoria.

Producent:
John Battsek, Diane Becker
Fotograf:
Sean Kirby, John Maringouin
Klippare:
Mako Kamitsuna , John Maringouin
Musik:
Yoshiki
Medverkande:
Yoshiki, Toshi, Pata, Hiroshi Morie, Sugizo
Kontakt:
Pascale Ramonda, pascale@pascaleramonda.com
Regissörens filmografi:
  • (Select): 2016, We Are X, Doc; 2015, Jaco, Doc; 2015, Backstreet Boys: Show 'Em What You're Made Of, Doc; 2010, Stones in Exile, Doc; 2006, Scott Walker: 30 Century Man, Doc; 2002, Cinemania, Doc.